Útmutató sikeres webtárhely választáshoz

A sikeres weboldal elindításának első lépése a megfelelő webtárhely kiválasztása. Életszerű példával mutatjuk be a hosting fontosságát.

A jól optimalizált weboldal elindításának első lépése a megfelelő webtárhely kiválasztása

Sokan azt hiszik, hogy a weboldal készítés legelső lépése a domain címének regisztrációja. Ez azonban nem így van.

Sokkal célszerűbb lépés legelőször a webtárhelyet kiválasztani, mivel a webtárhely bérlés költsége jelentősen magasabb, mint a domain regisztráció ára. Emellett azt is fontos megértenünk, hogy a domain regisztrációja egy végletekig szabályozott, standardizált folyamat. Így a domain regisztrátorok szolgáltatásában nem igen van különbség, maximum kényelmi funkcióikban térhetnek el.

szerver hosting ezzel szemben sokkalta szerteágazóbb szolgáltatás. Eltérő a tárhelyek mérete, a tárhelyhez köthető domainek száma, az üzleti e-mail címek száma, elektronikus üzenetek maximális száma, sebesség és stabilitásbeli minimális szolgáltatási limitek. Evidens módon a tárhelyek áraiban pont ezért jóval nagyobb a szórás. Ráadásul a színvonalukban is jelentős eltérés tapasztalható.

A webtárhelyek kezelőfelülete szolgáltatónként eltér egymástól

A tárhelyek kezelőfelülete az az interfész, ami lehetővé teszi számunkra a webtárhelyünk konfigurálását. Mivel minden cég és céges weboldal célja különböző, ezért sok esetben eltérő technikai megoldásokat is kell választanunk. Éppen ezért célszerű előre tájékozódnunk arról, hogy a webtárhelyhez hozzárendelni szándékozott weboldalunk működéséhez mik a szükséges technikai feltételek és a szolgáltatónk képes-e biztosítani ezeket a számunkra.

Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a legjobb választás idejekorán hozzáértő webfejlesztő segítségét kérni. Ez által megkímélhetjük magunkat egy számunkra nem alkalmas szolgáltatás megvásárlásától!

Egy egyszerű példa:

  • Előfordulhat például, hogy a telepíteni kívánt WordPress sablonunk előírja számunkra, hogy a sikeres telepítéshez módosítsunk bizonyos különleges értékeket a HTML beállításainkban. Ha megfelelő kezelőfelületet választottunk, akkor a szükséges beállításokat könnyedén elvégezhetjük az interfész gombjainak használatával.
  • Ellentétes esetben – megfelelő interfész hiányában – kénytelenek vagyunk manuálisan elvégezni a kötelező beállításokat. Ez a művelet az átlagos felhasználók számára legtöbbször webfejlesztő bevonását igényli, mert a megfelelő interfész hiányában .htaccess vagy a php.ini sorainak módosítása szükséges hozzá. Ez pedig növeli a fejlesztési költségeket, valamint lassítja a fejlesztési folyamatot. 

A webtárhely kezelőfelületek típusai

Sok esetben találkozhatunk olyan szolgáltatóval, aki a saját fejlesztésű webtárhely interfésze mellett felkínálja külső fejlesztőktől licencelt interfészek használatát is. Ilyen kezelőfelület lehet például a közismert cPanel, vagy akár a Plesk. Az ezekhez hasonló, harmadik féltől származó kezelőfelületek általában picivel drágábbak, mint a szolgáltatók saját interfésze, viszont sok esetben kényelmesebb használni őket.

A licenszelt webtárhely kezelőfelületek nagy előnye, hogy sok esetben tartalmazzák a WordPress keretrendszer egy kattintással történő (másnéven automatizált) telepítését, megkönnyítik a tűzfalak beállítását, valamint sok más fejlesztői lehetőséget is felkínálnak a hozzáértők számára.

A webtárhely választás legnagyobb buktatója az SSL hiánya

A webtárhely vásárláskor – sajnos – könnyedén előfordulhat, hogy a szolgáltató olyan rejtett költségeket csempész bele a szolgáltatásba, ami nem a webtárhely megvásárlásának pillanatában, hanem az oldal telepítése közben, vagy az után jelentkezik. Ilyen például az ingyenes SSL tanúsítvány hiánya.

Az SSL tanúsítvány lényege

Az SSL felelős azért a titkosításért, mely lehetővé teszi számunkra a “https://” prefix használatát. SSL tanúsítvány nélkül sok böngésző – mint például a Google Chrome is – felhívja a figyelmünket arra, hogy az általunk használt oldal nem biztonságos, esetleg kártékony. Ez pedig sok esetben elrettenti a látogatókat és csökkenti a SEO pontszámunkat. Nem is beszélve arról, hogy egy nem biztonságos weboldal használata presztízsveszteséggel jár a vállalkozásunkkal szemben.

Azok a webtárhely szolgáltatók, akik nem kínálnak ingyenes SSL tanúsítványt sok esetben blokkolják a külső forrásból származó SSL generátorok használatát is. Ezek helyett az érintett webtárhely szolgáltatótól vagyunk kényszerűek – jutányos áron – SSL tanúsítványt vásárolni, holott ez a költség sok esetben elkerülhető lett volna.

Profi marketing segítségre van szükséged?

Mi szívesen segítünk abban, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb megoldást.
Nincs más dolgod, csak töltsd ki az alábbi rövid űrlapot, mi pedig hamarosan felkeresünk…

Kapcsolat

Fordulj hozzánk bátran az alábbi elérhetőségeink bármelyikén:

Budapest 1144
Szentmihályi út 20-22.
Földszint 2.

Üzenj nekünk!