Három gyakori hiba, amitől lassú lesz egy weboldal

Ha nem kezeljük gondosan a médiatárunkat, akkor könnyedén előfordulhat, hogy a képekben gazdag weboldal betöltődése lassú lesz.

A lassú weboldal sokszor képekben -túl- gazdag

Bármilyen weboldalról is legyen szó, általánosságban elmondható, hogy annak hangulatát legnagyobb részben a megjelenített képek, színek és grafikus elemek fogják meghatározni. Éppen ezért egy weboldal készítés során különösen nagy gondot kell fordítanunk a tartalmak kiválasztására.

Ugyanakkor nem csak arra kell odafigyelnünk, hogy mit töltünk fel weboldalunkra. Az is elengedhetetlenül fontos, hogyan jelenítjük meg az adott online tartalmakat. Ha nem kezeljük gondosan a médiatárunkat, akkor könnyedén előfordulhat, hogy a képekben gazdag weboldalunk betöltődése lassú és nehézkes lesz, ami bizony jelentősen elrontja a felhasználói élményt és még SEO szempontból is hátrányosan érint minket.

A következő néhány bekezdésben szeretnénk ismertetni azokat a weboldal betöltődést késleltető hibákat, amikkel az általunk kijavított internetes oldalak esetén majdnem mindig találkozunk.

Következő generációs fájlformátum

A lassú weboldal oka az esetek túlnyomó többségében, hogy a képek fájlformátuma nem korszerű, így a képek túl nagyméretűek. Ezért a tartalmak megjelenítése lassabb és szükségtelenül sok adatforgalommal jár. Látogatóink közül ez leginkább a mobilinternet felhasználókat érinti kényesen, mivel az ő adatforgalmukban minden egyes elvesztegetett megabájt nagy jelentőséggel bír.

Emiatt a keresőmotorok, mint például a Google is igyekszik olyan weboldalakat előnyben részesíteni, amiket a felhasználók számára hasznosnak és alkalmasnak ítél meg. Ezért a Google találati listáján előrébb helyezi azokat az oldalakat, melyek fájlformátuma megfelel a modern kor kívánalmainak, betöltődésük gyors és megnyitásuk mérsékelt adatfelhasználással jár. Ilyen következő generációs fájlformátum például a JPEG 2000, JPEG XR, és a WebP. A lassú weboldal ezzel szemben pedig hátrányos pontszámot kap, így a találati listákon hátrébb kerül majd.

Amennyiben nem vagyunk tisztában a fájlformátumoknak a jelentésével és a szükséges konvertáló program sem áll rendelkezésünkre, tanácsos felkeresnünk egy hivatásos webfejlesztőt.

Megfelelő képméret

Sok esetben tapasztalható egy lassú weboldal esetén, hogy a képek méretezése és a képarány nem felel meg a mobiltelefonok kis képernyőjének, így kilógnak abból. Ezzel ellentétben a jól méretezett képek elősegítik a mobiladat-forgalom csökkentését és a betöltődési időt is javítják.

Képeink méretezéséhez szerencsére számos plugin és bővítmény áll rendelkezésre, különösen a WordPress keretrendszer használata esetén. Így képeink mérete szabadon konfigurálható anélkül, hogy azokat újból fel kellene töltenünk.

A képek betöltődésének elhalasztása

A harmadik leggyakoribb képeket érintő hiba, a lassú weboldal esetén, az úgynevezett „Lazy-Load” funkció használatának hiánya. Ez a funkció felelős a képernyőn nem látható tartalmak betöltődésének késleltetéséért. Ha megfelelően működik a lazy-load beállítás, akkor a weboldalunk képei nem egyszerre fognak betöltődni, hanem csak akkor tölti le őket a böngésző, ha a felhasználó elkezd lefelé görgetni.

Tehát a felhasználónak nem kell kivárnia, míg az egész weboldalunk egyszerre betölt. Elég csupán egyetlen képernyőnyi felülettel megbirkóznia a böngészőnek. Éppen ezért a „képernyőn megjelenő képek elhalasztása” funkció használatával drasztikusan lecsökkenthető a betöltődési idő az egyes weboldalakon. Így oldalunk a tartalom megváltoztatása nélkül egyszerre lehet színes és látványos, valamint gyors és lendületes.

Úgy érzed, hogy a weboldalad betöltődése nehézkes?

Internetes oldalad javításával a Marketing Koala neked is szívesen segít, hogy kihozd szolgáltatásodból a maximumot!
Az alábbi kapcsolati űrlap kitöltésével könnyedén jelezheted számunkra az igényed.

Kapcsolat

Fordulj hozzánk bátran az alábbi elérhetőségeink bármelyikén:

Budapest 1144
Szentmihályi út 20-22.
Földszint 2.

Üzenj nekünk!