Fejleszd arculatod a tipográfia gondos kiválasztásával

Az egységes tipográfia esztétikussá teszi dokumentumainkat, a megfelelő betűtípus megválasztása pedig egyediséget kölcsönöz a márkánknak.

A tipográfia mindenhol ott van, bárhova is nézünk

Betűtípusokkal találkozunk az általunk olvasott könyvekben, újságokban, weboldalakon. A betűk különbözősége és egyedisége nagyban meghatározza mindennapi életünk rutinszerűvé vált folyamatait. A tipográfia meghatározza az utcatáblák hangulatát, a használati cikkek megjelenését, de még a kedvenc müzlink dobozának hangulatát is.

 

Tipográfia

főnév.

a megjelenített szöveg kinézete, stílusa

a szövegkészítés, betűformálás művészete

A tipográfia jelentősége

Ha készítettünk már szakdolgozatot, vagy fontosabb beadandót tanulmányaink során, akkor tudhatjuk, hogy a használt betűtípus, betűméret, szövegelosztás sok esetben megkötés tárgya. Különösen akkor, ha az általunk készített dokumentum több olvasó számára lesz hozzáférhető.

Az egységes tipográfia használatának a mindennapi életünkben számos hasznos velejárója van. Elsősorban esztétikussá és egységessé teszi dokumentumaink megjelenését. A stílusunknak megfelelő küllemű szöveg használata egyediséget kölcsönöz a márkánk számára.

A betűtípusok kiválasztása kritikus pont vállalkozásunk és márkánk elindításakor. Ha jobban végiggondoljuk könnyű belátni, hogy a választott betűink ugyan úgy jellemezni fognak minket, mint a logónk, vagy a színpalettánk.

A körültekintő betűválasztás szintén elengedhetetlen, ha jelentős mennyiségű nyomtatott anyagot vagy repiajándékot készülünk megrendelni. Mivel a betűink több ezer helyen fognak szerepelni, ezért a betűtípusok kiválasztását nem árt tapasztalt szakértőre bízni.

Tipp:

Nem csak az számít, hogy MIT írsz le.
Igazán az a fontos HOGYAN.

A tipográfia, avagy a betűk három nagy csoportja

 

Serif font – Magyar nevén talpas betű

A serif betűtípusok közös jellemzője, hogy a betűk végein kis vonások – úgynevezett talpak találhatók. A talpas betűk klasszikus megjelenésének köszönhetően különösen hangulatosak tradicionális felhasználásra. Éppen ezért rendszeresen találkozhatunk Serif betűkkel a meghívók és névkártyák esetén, de gyakorta előfordulnak magazinok és újságok hasábjain is.

Sans Serif font – Talp nélküli betű

A Sans előtag a francia nyelvből ered – jelentése: „nélkül”. Ez a stílus észrevehetően tiszta és modern megjelenést kölcsönöz a szövegnek. Ennek köszönhetően a talp nélküli betű könnyebben olvasható digitális megjelenítő eszközökön. Ezért is fordulhat elő, hogy a mobiletelefonokra és tabletekre szánt szövegek javarészt sans serif stílusban íródtak.

Display font – Dekoratív betű

A dekoratív betűk rendszerint egyedileg tervezettek. Ha csak kedvenc szöveges logóinkra gondolunk, vagy ha elővesszük egy reggeliző pehely dobozát máris megértjük mi a dekoratív betű lényege. A dekoratív természetük miatt az ilyen betű típusok leginkább rövid szövegek megformálására alkalmasak. Ilyenek például a főcímek és fejlécek szövege, vagy például a néhány hívó szót megjelenítő szórólapok.

Hogyan használjuk ezeket a betűket a tipográfia kialakításakor?

A tipográfia megválasztásánál elsődleges szempont a funkció. Mivel a cégek ügymenete és a megjelenítés már sok esetben digitális, ezért a szövegeket tanácsos egyből képernyőhöz tervezni. Éppen ezért a szöveghez talp nélküli – sans serif – betűk használata ajánlott. A folyamat során általános gyakorlat, hogy a bekezdések betűtípusát és betűméretét célszerű meghatározni, hiszen az olvasóink ezzel fognak legtöbbször találkozni.

A bekezdés betűk kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe az adott iparág jellegzetességeit, gyakorlatait, megkötéseit. Használjunk valami olyat, ami formavilágában illeszkedik a tevékenységi körünkhöz. Tanácsos viszont tartózkodni a túlhasznált betűtípusok alkalmazásától, hiszen ez meggátolja megjelenésünk egyediségét.

Tipográfiában a megfelelő kombináció a kulcs

Próbáljuk meg az egy projektben használt betűtípusok számát maximum kettőre korlátozni. A főcím és a bekezdések szövege mindenképpen külön betűkkel kerüljön megjelenítésre. A betűtípusok kombinálásakor különösen figyeljünk oda arra, hogy a választott betűtípusok eltérjenek egymástól, mégis esztétikusan kiegészítsék egymást.

Haladóként a hatásos betűtípus kombinációnkat tovább fejleszthetjük, ha a betűk színének megválasztására is odafigyelünk. Kezdőként pedig megkönnyíthetjük a betűink kiválasztását azzal, hogy harmonikus stílusú betűcsaládból választjuk ki a betűinket.

Amennyiben szükségünk van még változatosságra, akkor a köztes címsorok megjelenését próbáljuk meg valamelyik felhasznált betűtípusunk átalakításával előállítani. Remek lehetőség a bekezdés szövegünk méretének megnövelése, vastagítása, döntése.

A fenti szabályok betartásával könnyedén esztétikus maradhat szövegünk megjelenése.

Szeretnéd megjelenésed a következő szintre emelni?

A Marketing Koala szakértőként Neked is szívesen segít, hogy tipográfiád tovább fejlődhessen.
Az alábbi kapcsolati űrlap kitöltésével könnyedén jelezheted számunkra az igényed.

Kapcsolat

Fordulj hozzánk bátran az alábbi elérhetőségeink bármelyikén:

Budapest 1144
Szentmihályi út 20-22.
Földszint 2.

Üzenj nekünk!